Wednesday, October 24, 2018

Kari Ayam Mangga


Hidangan utama : KARI AYAM MANGGA.


Bahan :

  • Ayam
  • Mangga muda
  • Rempah kari
  • Santan
  • Kayu manis
  • Halia
  • Bawang merah dan bawang putih
  • Cili merah

Langkah :
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
  2. Kemudian, masukkan rempah kari dan kacau lalu masukkan sedikit air supaya rempah tersebut cair. Teruskan masak dengan menggunakan api yang perlahan.
  3. Masukkan ayam pula dan masak sehingga kecut dan tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
  4. Kemudian, masukkan santan dan teruskan memasak dengan api yang perlahan.
  5. Seterusnya, masukkan gula dan garam secukup rasa.
  6. Akhir sekali, masukkan mangga muda yang telah dipotong dan kacau sehingga mendidih.




No comments:

Post a Comment