Hidangan utama : KARI AYAM MANGGA.
Bahan :
- Ayam
- Mangga muda
- Rempah kari
- Santan
- Kayu manis
- Halia
- Bawang merah dan bawang putih
- Cili merah
Langkah :
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
- Kemudian, masukkan rempah kari dan kacau lalu masukkan sedikit air supaya rempah tersebut cair. Teruskan masak dengan menggunakan api yang perlahan.
- Masukkan ayam pula dan masak sehingga kecut dan tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian, masukkan santan dan teruskan memasak dengan api yang perlahan.
- Seterusnya, masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan mangga muda yang telah dipotong dan kacau sehingga mendidih.
No comments:
Post a Comment